lördag 18 april 2009

Lite historik...

...och suddiga avfotade bilder från vår gård.
Förr i tiden flyttades en del hus mellan olika platser och så även vårt.
Från början kan man se att huset var en enkelstuga och sedan har det timrats ut till en parstuga och det timrades även upp ett korsröste tvärs över taket.

Den här bilden är från 1930-talet

Så här såg huset ut innan vi började med den yttre renoveringen 2003/2004.
På 50-talet reglades väggarna raka och mindre fönster sattes in. Vi valde att återgå till ursprunget -tog bort allt in mot timmret, panelslog efter timrets lutning, så nu lutar väggarna som det gjorde förr, som en del har ganska roligt åt:) Knutstockar och hyllor ovanför fönstren tillverkades och nya fönster sattes in efter gamla mått.

Tusen tack för era kommentarer angående spisen som nu ska torka ordentligt innan målning:)

Fortsatt trevlig helg önskar jag er!

Kram/Anna

onsdag 8 april 2009

Spisen

Nu är spisen nästan klar...

Det som återstår är att mura fast luckor under järnspisen och sedan lägga på ett tunt lager kalkbruk över hela murningen.

Eftersom vi hade noll erfarenhet av murning så valde vi att mura med lecablock, sedan är den putsad med KC bruk (kalk/cement). Vi har varit totalt förvirrade när vi kom till putsmaterialet och gick på byggvaruhusets råd, som vi nu i efterhand ångrar lite...Förr använde man sig av kalkbruk eller lerbruk. Jag mailade Valter Isander som håller kurser i uppsättning av bla rörspisar, han gav oss rådet att göra en sista putsning med kalkbruk.
Nu ligger sand på tork i snickarbodan som sedan ska siktas till max kornstorlek på 1 mm , sedan blandas med murkalk E (släckt kalk) och vatten för att få till den slutgiltiga ytan på spisens alla plan och profiler.

I salen ska vi låta sätta upp en rörspis och den ska vara uppbyggd och putsad efter gamla metoder och material :)

GLAD PÅSK!